In gesprek met Gé en Daan

In gesprek met Gé en Daan

Geplaatst op 28 september 2023

In gesprek met Gé en Daan 

Op ons project “uitbreiding distributiehal voor Canon Production Printing” werken collega’s Gé en Daan samen. Gé is dit jaar 45 jaar bij Raedts in dienst en Daan (22 jaar) ruim 2 jaar. Daan maakt middels een traineetraject kennis met de vele aspecten binnen de bouw. Wij hebben met hen gesproken over het verschil in de bouw vroeger en nu en waarom Gé en Daan elkaar zo goed aanvullen.

Verschil vroeger en nu

Tijdens het interview met Gé en Daan gaat het gesprek al snel over de verschillen tussen vroeger en nu. Gé vertelt: “De werken worden tegenwoordig met aanzienlijk minder eigen mensen gemaakt, nu wordt er veel met specialistische onderaannemers gewerkt. Vroeger werkte je aan een project vanaf de eerste paal tot en met de oplevering. Fundering, metselwerk, spanten, noem maar op: alles deed men zelf. Nu wordt een groot deel van de werkzaamheden uitbesteed aan onderaannemers. Het voordeel van deze specialismen is dat men een hoge kwaliteit kan leveren, sneller en efficiënter kan werken, hetgeen vaak resulteert in lagere kosten. Het nadeel is dat het voor jongeren lastiger is om breed ervaring op te doen.” Een ander groot verschil tussen vroeger en nu is natuurlijk de automatisering. Gé ziet de ontwikkelingen in de automatisering als een groot pluspunt. “Daan is supersnel in het digitale tekenwerk, zoals Autocad. Ik hoef Daan maar even iets te vragen en het is al in een digitale tekening verwerkt. Door ook te werken met o.a. 3D modellen besparen we tijd en voorkomen we fouten, want bouwfouten komen door deze manier van werken heel snel naar voren. Een ander voordeel van het digitale tijdperk is dat we veel meer informatie tot onze beschikking hebben. Ook daar is de jeugd superhandig in”.

Ruimte om jezelf te kunnen ontwikkelen binnen Raedts

Gé werkt inmiddels 45 jaar bij Raedts. Hij is begonnen als leerling timmerman, heeft vervolgens als timmerman gewerkt, is doorgegroeid naar de functie van uitvoerder en is nu werkzaam als projectbegeleider. Voor Daan een voorbeeld hoe je je bij Raedts kunt ontwikkelen. Binnen Raedts zijn er veel mogelijkheden en kijken we waar echt de kracht van iemand ligt. Daan kan dit nu al beamen, hij doorloopt als trainee verschillende afdelingen en kan zo langzaam ondervinden welke functie uiteindelijk het beste bij hem past.

In de bouw is iedere dag anders

Op de vraag wat zo leuk is aan werken in de bouw, reageren ze beiden: “in de bouw is iedere dag anders en er zijn vele uitdagingen. Daarnaast is het superleuk om het eindresultaat te zien en daar trots op te kunnen zijn!” Gé vult aan dat de reden om al zo lang bij Raedts te werken is ook de variatie aan opdrachtgevers, projecten én de grote zelfstandigheid. Ook de vele vaste opdrachtgevers maakt het werken leuk, mede hierdoor is er continuïteit en rust in de organisatie. Ook vindt Gé Raedts een bedrijf dat met de tijd meegaat: zo is er veel aandacht voor automatisering, uitstraling en niet te vergeten voor de mens. Het is officieel geen familiebedrijf meer, maar zo voelt het wel!

Wat leert Daan van Gé? Het plannen, heel veel bouwkundige kennis en zeker ook communicatie, want communicatie is in de bouw enorm belangrijk. Zeker omdat we met opdrachtgevers en heel veel verschillende andere partijen samenwerken. Alles moet soepel blijven lopen en je moet snel schakelen bij veranderingen. Ook vindt Daan het fijn om zaken in de praktijk te zien en niet alleen op tekening.

Goede aanvulling op elkaar

Gé en Daan zijn een heel goede aanvulling op elkaar: Gé met o.a. jarenlange bouwkundige ervaring en Daan met veel ervaring op het gebied van automatisering. Gé: “We hebben beide kennis en ervaring, maar allebei op een ander gebied!” 

Wil jij de bouwwereld ook ontdekken door samen te werken met iemand met veel ervaring of middels een traineeship? Neem gerust contact met ons op!

Afbeelding2.png
Afbeelding4.png

Blijf op de hoogte
van Raedts